2011. december 18.

Dr. Seuss

Hoztam még egy rajzfilm bemutatót.
Lorax (Dr. Seuss)


A Dr Seuss név sokak számára ismert lehet. Mi először a Grincs című Jim Carrey-s mese láttán halottunk róla. Zolcsinak 2-4 éves kora között ez volt a kedvence. A DVD ronggyá van nézve :)
Aztán szétnéztem egy kicsit ezen a tájon, és több mindent is meg tudtam róla.
Dr Seuss azaz Theodor Seuss Geisel(1904-1991) amerikai író, költő és karikaturista volt.
 Legtöbben a gyerekeknek írt könyvei alapján ismerhetik. 46 gyerekkönyve jelent meg, melyekben ötletesen édes és egyedi karakterek jelennek meg. És persze ami a legjellemzőbb Dr Seuss-ra, azok a rímekben írt szövegei. Leghíresebb művei: Green Eggs and Ham, The Cat in the Hat, One Fish Two Fish Red Fish Blue Fish, Horton Hatches the Egg, Horton Hears a Who!How the Grinch Stole Christmas!
Korai rajzait Geisel  Dr. Theophrastus Seussként írta alá, hogy áltudományos külsőt  kölcsönözzön fura állattárának. Így adódott a Dr. Seuss név (anyja  leánykori neve) első könyvénél, mely 1937-ben jelent meg And To Think I  Saw It On Mulberry Street címmel. Ezzel megnyerte a Lewis Carroll Shelf díjat 1961-ben, melyet 1958-ban már egyszer megkapott a Horton Hatches the Egg-ért.
A könyvek  fontos erkölcsi tanulságokkal szolgálnak gyerekeknek és felnőtteknek  egyaránt, anélkül, hogy szájbarágósak lennének, és eközben végtelenül  szórakoztatóak is. Egy oktatókönyvekkel foglalkozó kiadó felkérte Dr.  Seusst, hogy írjon egy olvasókönyvet, mely csak 220 alapszót tartalmaz,  mégis le tudja kötni a fiatal olvasókat. Ebből lett a Cat In The Hat,  melyből egy millió példányt adtak el. Dr. Seuss hét egyetemen kapott  irodalmi és művészeti doktori címet, és 1984-ben megkapta a  Pulitzer-díjat. Bár 1991-ben elhunyt torokrákban, továbbra is ő a világ  legsikeresebb gyerekkönyv szerzője,
Orlando Floridában az Universal's Islands of Adventure kalandparkban egy külön részt kapott Dr Seuss világa a Seuss Landing-ben, ahol beléphetünk egy mesebeli világba és találkozhatunk a könyvek és filmek fura szereplőivel.
Pár könyvét meg is filmesítették, és láthatóak voltak moziban is. Magyarországon eddig 3 nézhető meg: A Grincs, a Macska - Le a kalappal! és a legutóbbi a Horton volt. A legújabb a  Lorax, ami 3D-ben 2012 márciusában várható a mozikban.
Persze Amerikában rengeteg könyvéből készült rajzfilm, amiket a youtube-on meg is találtam:
How the Grinch Stole Christmas (1966) part1 és  part2
The Cat in the Hat (1971)
The Sneetches
The Lorax (1972)
Yertle the Turtle (1992)
The Grinch Grinches the Cat in the Hat (1982)
Dr. Seuss on the Loose (1973)
The Wubbulous World of Dr. Seuss (1997)
The Hoober-Bloob Highway (1975)
Halloween Is Grinch Night (1977)
Pontoffel Pock, Where Are You? (1980)
Green Eggs and Ham (1960)
Horton Hatches the Egg (1942)
Horton hears a who! (1970) 
The Butter Battle Book(1989) part1 és part 2
Daisy-Head Mayzie (1995) 
Dr. Seuss's ABC (1991)
És végezetül: akinek tetszik ez a fura világ, az mindenképp látogasson el a seussville.com oldalára.
(forrás: Wikipedia és IMDb)

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails