2011. június 25.

Szent Iván éj

Az év legrövidebb éjszakáján a nyári napfordulót ünnepeljük. A régiek hiedelme szerint varázslatos éjszaka ez, amikor szinte bármi megtörténhet, a kívánságok teljesülhetnek. A néphagyományokhoz illően – világszerte – örömtüzeket gyújtanak, melyeknek csodás erőt tulajdonítanak.A különböző népek és kultúrák mindig is nagy jelentőséget tulajdonítottak az év leghosszabb és legrövidebb napjának. A sötétséggel állandó harcban lévő ember megpróbálta "segíteni" a Napot, hogy az minél tovább beragyogja a Földet, ezért a nyár közepén tüzeket gyújtott. Azt mondják, aki megtalálja a páfrány virágát (csak ezen az éjjelen virágzik és csak néhány percig), az megérti az állatok nyelvét, meglátja a földbe rejtett kincseket és láthatatlan lesz. De vigyázni kell, mert a bimbó fakadását kísérő mágikus fuvallat mély álmot bocsájthat az emberre.  
E hónap a Holdistennő hónapja. Juno a család és a törvényesített szerelem védelmező istene, aki a szerelmes asszonyokat ezen az éjszakán bájjal, szépséggel, termékenységgel és egészséggel ajándékozza meg, akik ezáltal könnyedén az ujjaik köré csavarhatják kedvesüket. A mendemondák szerint ugyanis ezen az éjszakán a szerelmesek szíve egymásra talál.
Miért is írom mindezt???
Mert a CEWE heti kihívásának témája a Szent Iván éjjele.
Idézem Krissszt:
"Lehet éjszakai felvétel, tűzrakás, mert a Nap megsegítésére tüzet gyújtottak, lehet tündéres, vagy akár szólhat a Múzeumok éjszakájáról is, hisz az is ezen a héten lesz.  Éjszaka nem könnyű fotózni, szóval bőven kiegyezem egy naplementés képpel is. Tündérek, varázslat, mese, álom, bármi jöhet, ami úgy érzitek belefér ebbe a körbe."
Na szóval adott volt a feladat. Gondolkoztam. Nekem erről az éjszakáról Shakespeare - Szentivánéji álom
című műve jut az eszembe, meg persze a filmváltozat (ami nálam egy klasszis). Azaz a varázslat és mesebeli lények. 
Eszembe jutott, hogy Zolcsiból készítenék egy furulyázó faunt, aki előtt lobog a tűz, körülötte pedig táncolnak a tündérek a lebegőben. Erdei állatokat is elképzeltem, ahogy nézik őket. 
Nekikezdtem még tegnap, de valahogy mindig volt rajta valami, ami nem tetszett. Végül is elkészültem és ilyen lett:
Felhasználtam:
háttér: deviantArt
róka, sün: Cali Designs
tündérek, faun kiegészítők (láb, fül, szarvak), furulya: Google
tűz: Marta van Eck

Némileg megdolgoztatott a Zolcsi-faun egyveleg elkészítése, és a kezében lévő piros-zöld játékfurulya kicserélése egy igazira.
Nem vagyok vele tökéletesen elégedett, kicsit pihentetem, aztán majd később újra előveszem és hátha.....

1 megjegyzés:

Margó írta...

... és nekem tetszik:-)) A "javítottról" csak a szöveget hoznám át:-))))

Related Posts with Thumbnails